روندها و ابزارهای مدیریتی

شرکت مشاوره مدیریت بِین (Bain) از سال ۱۹۹۳ گزارشی با عنوان «روندها و ابزارهای مدیریتی» منتشر می‌کند که حاصل بررسی نظرات هزاران مدیر ارشد از سراسر جهان است. این گزارش آخرین بار در سال ۲۰۱۸ منتشر شده (حاوی داده‌های سال ۲۰۱۷) و نشان می‌دهد در میان ۲۵ ابزار مدیریتی، استفاده از «برنامه‌ریزی استراتژیک» یا همان فرایند چگونگی دستیابی به اهداف سازمانی، در صدر قرار دارد. گزارش‌های پیشین نشان می‌دهد این اقبال عمومی به برنامه‌ریزی استراتژیک تنها مختص این سال نبوده و در طول دو دهه گذشته این ابزار همواره جزو ۴ ابزار برتر سازمانی برشمرده شده است. (برنامه‌ریزی استراتژیک در سال‌های ۲۰۰۶ و ۲۰۱۲ نیز رتبه نخست را به خود اختصاص داده بود.) شکل ۱ این موضوع را نشان می‌دهد.

شکل ۱٫ پرکاربردترین ابزارهای مدیریتی

در جایگاه دومِ پرکاربردترین ابزارها، «مدیریت ارتباط با مشتریان» قرار دارد و ۴۸ درصد از شرکت کنندگان در این پژوهش آن را در سازمان زیرمجموعه خود به کار می‌گیرند. «بهینه‌کاوی» نیز سومین ابزار مدیریتی پرکاربرد در سال ۲۰۱۷ بوده است.

گزارش بِین نشان می‌دهد برخی ابزارها وجود دارند که اقبال آن‌ها در طول زمان دستخوش تغییر شده است. به عنوان مثال، مدیریت دانش آخرین بار در سال ۲۰۰۶ جزو ۱۰ ابزار مدیریتی برتر قرار گرفته و پس از آن مقبولیت خود را در گذر زمان از دست داده است. به نظر می‌رسد توسعه فناوری اطلاعات سبب شده تا ابزارهایی این چنین با مواردی مانند «تحلیل پیشرفته داده‌ها» و یا «تحول دیجیتال» از میدان به در شوند.

اگر شما به دنبال پاسخی برای پرسش‌های زیر هستید، مطالعه گزارش کامل را از دست ندهید.

  • ابزارهای برتر مدیریتی در سال ۲۰۱۷ کدام‌اند؟
  • نظر مدیران ارشد جهان درباره آخرین روندهای مدیریتی چیست؟
  • در سازمان‌ها به طور میانگین از چند ابزار به صورت همزمان استفاده می‌شود؟
  • استفاده از ابزارهای مدیریتی در مناطق مختلف جهان چگونه است؟